seftelikebabiKıbrıs mutfağı tarih boyunca farklı kültürlerin etkisi altında kalmıştır. Bu nedenle sadece ‘Kıbrıs’ yemeği diyebileceğimiz bir yemek yoktur. Kıbrıslılar, orijinallerinden biraz farklı olsa da oldukça güzel lezzetler geliştirmişlerdir. Her yemeğin Kıbrıslılar’ın karakterini yansıtan özel bir lezzeti, özel bir pişirme tarzı ve sunumu vardır.Arap kökenli ‘Molihiya’ hazırlama, tat ve sunum olarak Kıbrıslılar’ın tarzını yansıtmaktadır. Bazı yemeklerin hazırlanışı, tadı ve sunumu bölgeden bölgeye değişir. Kuzey Kıbrıs fazla yemek yiyenler ve yemek yemeyi sevenler için ideal bir yerdir. Birçok çeşit sebze yemeği, gril, hamur işleri, balık, çorba, kebap, lahmacun, pide yemek isimlerinden sadece bazılarıdır. Oldukça fazla çeşidi olan mezeler, tatlılar, kekler hem başlangıç olarak yemekten önce, hem de yemekten sonra yenilebilir. Yerel mutfağın yanında Çin, İtalyan, Fransız ve Hint yemekleri de çeşitli restoranlarda oldukça güzel bir şekilde sunulmaktadır.

Kıbrıs mutfağı tarih boyunca birçok farklı kültürün etkisi altında kalmıştır. Her yemeğin kendine has bir tadı olmakla birlikte Kıbrıslılar’ın tarzını yansıtmaktadır.

Kökeni Arabistan olan ‘Molihiya’ tat, hazırlama ve sunum olarak Kıbrıslı Türkler’in lezzetine hitab eden bir yemektir ve Araplar’dan Türkler’e geçmiştir. Bazı geleneksel yemeklere örnek: Yalancı Dolma (içerisine pirinç, soğan ve domates konulup sarılan asma yaprağı). Bu yemek, etle yapılan dolma çeşidinin bir değişik versiyonudur. İsmine ‘Yalancı Dolma’ denilmesinin sebebi de içine et konulmamasıdır. Sırbistan, Hırvatistan, Bulgaristan ve eski Osmanlı imparatorluğu ülkesi olan diğer Balkan ülkelerinde Sarma ile yapılan dolmaya da rastlayabilirsiniz. Şiş Kebap (kömürde pişen şişe geçirilmiş terbiye edilmiş kuzu eti.) Şiş, ‘döner’ gibi, Kıbrıslılar’ın hergün kullandığı bir kelimedir. Musakka,(üzerine peynir konularak fırında pişirilen kıyma, patates ve patlıcan dilimleri) Yunan asıllı bir yemektir. Birçok yemek bölgeden bölgeye farklılık gösterir; bu da Kıbrıs’ta yemek yemeyi daha ilginç bir hale getirir.

Fırın Kebabı
Kıbrısın geleneksel lezzetlerinden biri olan Fırın kebabı,Kıbrıslı Türklerin Misafir sofralarına koyduğu ve değer verildiğinizi anladığınız bir yiyecektir.
Kıbrıs,ovasında ve beş parmak dağlarında taze kekik otlarla beslenen,oğlak ve kuzu etlerinden yapılan ve her evin önünde kebaplık taş fırınların içinde ağır ateşte kendi öz suyu ile pişirilen lezzetli bir ana yemektir. Kuzu fırın kebabının aynı şekilde tavuk fırın kebabı da yapılmaktadır.

firink

 

 

 

 

 

 

Şeftali Kebabı;
Tarihi; Bir sokak kebabcısı olan Ali usta bu kebabı keşfetmiş.Musterileri cok begenmis ve adını sormus.Ali Usta kendi icat ettigi bir sey oldugu icin ismini de kendi bulmus.ŞEF ALİ KEBABI demis. Fakat seneler gectikten sonra bu Şeftali Kebabı olmuş. Şeftali kebabı, Kıbrıs’a özgü bir kebap çeşididir. Koyun veya keçinin banna veya terb denilen iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile karıştırılan ve dolma biçiminde sarılıp, şiş veya ızgara telinde pişirilen bir yemektir.

Hellim, Kıbrıs lezzetleri arasında benzersizdir. Hellim keçi sütünden, içerisine tuz ve nane koyularak yapılan yumuşak bir peynir türüdür. Bir Orta Doğu marketinden paketlenmiş hellim alabilirsiniz. Salatanın içerisine küçük küçük dilimleyebilir, çörek, salatalık veya karpuzla birlikte de yiyebilirsiniz. Hellimi kızarmış veya ızgara olarak yiyebilir, veya meze olarak da tüketebilirsiniz.

Türk kahvesini Osmanlı Türkleri 15. yüzyılda Batı’ya tanıttı. Kahve şu an tüm dünyada popülerdir ve bir kibarlık gösterisi olarak kabul edilir. Türk kahvesinin sırrı şudur; kahve çekirdekleri öğütülerek un haline getirilir, daha sonra şekerle pişirilir ve üzerinde kalın bir krema oluşur. Türk kahvesi kahve fincanlarında, ve üç şekilde servis edilir; sade (şekersiz), orta (az şekerli) veya şekerli (bol şekerli). Kahveyi hazırlamadan önce kişiye nasıl bir kahve istediği sorulur.

Kahve yapılmadan önce olabildiğince iyi öğütülmesi gerekir. Bir tatlı kaşığı kahveyi küçük bir cezveye koyun, istediğiniz kadar şekeri de ekledikten sonra bir kahve fincanı sıcak su koyun. Kahveyi kaynamaya bırakın ve sonra hemen ateşten alın. Bu işlemi üç kez tekrarladıktan sonra kahveyi kahve fincanına dökün. İçmeden önce taneciklerin dibe çökmesi için biraz bekleyin, ayrıca siz bekledik sonra fincandaki köpük de azalacaktır. Türk kahvesi genellikle bir bardak soğuk suyla servis edilir ve kahveyi içtikten sonra bir yudum da su içmek bir gelenektir.